zondag 28 augustus 2016

"Gevallen-appel-taart" of "De appel valt niet ver van de boom taart"


Omdat ik werd aangemoedigd door Jeanette
én weet dat er appeltjes vallen in de tuin
én mijn zoon Naut (die zo op zijn vader gaat lijken:-)) vandaag jarig is
..... een verjaardagstaartje ....... aanbevelenswaardig.
Zon overgoten 25 augustus dag! 
Warme groet,
Renée

Stap 1: Schaaf de appeltjes - handje vol (of meer - gevallen of uit de boom gehaalde - kleine appeltje
- scheutje citroen
- snufje kaneel
- snufje noodmuskaat
- 3 theelepels suiker
=> schaaf de appeltjes (nadat de steeltjes en de kroontjes zijn verwijderd) op een mandoline zeer dun
=> meng de schijfjes met de rest en laat gemakkelijk 2 nachten afgedekt in ijskast staan







Stap 2: Maak het deeg
- 5 grote eetlepels patentbloem (ca 150 gram)
- 5 eetlepels kristalsuiker (ca 100 gram)
- 100 gram blue band (op kamer temperatuur)
- 1 zakje vanille suiker
- snufje zout
- 1 ei
- lepeltje custardpoeder
=> prak boter door bloem en alle andere ingrediënten (behalve custardpoeder) en voeg op het laatst het ei erdoor
=> maak ronde plaat tussen twee vellen bakpapier (met deegrol), iets groter dan de maat van een springvorm
=> knip bakpapier rond af met overal ca 2 cm extra=> haal bovenste vel bakpapier eraf en plaats in de springvorm en maak randen ongeveer gelijk
=> bestrooi bodem met lepel custardpoeder
=> laat deeg even opstijven in ijskast






Stap 3: maakt taartje af
- geraspte of gehakte (ongezouten / rauwe) amandeltjes
- 1 eetlepel bessengelei (of andere jam) en beetje warm water
=> beleg deeg in springvorm met appeltjes en bestrooi met geraspte of gehakte amandeltjes
=> bak taartje hoog in de oven (om bodem droog te maken) op 200 graden Celsius in 30 min goudbruin
=> na 20 min top van het taartje besmeren met - met beetje warm water verdunde - bessengelei
 
Stap 4: opdienen
=> opdienen liefs lauw warm met slagroom
=> alternatief is ijskoud opdienen met beetje warme custardvla


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wie gaan er deze week?