vrijdag 26 oktober 2012

Jaap's adviezen

Een paar weken geleden was Jaap op het Beemsterland.
Hij heeft nauwgezet het hele land bekeken vooral de bomen en zag veel ziektes.
Fruitbomen met te weinig ruimte, wilgen met wilgenmerkziekte en perenroest.
Gelukkig raade hij ons een mooi plan aan: begin een hoogstam boomgaard op het weiland naast het landje met oude hoogstamrassen. Vorige week gaf hij ons ook een folder over financiele bijstand daarvoor en hij had al geïnformeerd: de subsidiepot is nog niet leeg. Planttijd: begin november of half maart.
Jaap vertelde dat een appelboom een kruin heeft van 10 meter doorsnee, een perenboom 8 meter en een pruim 6 meter. Zet de bomen dus ver genoeg uit elkaar.
Bijvoorbeeld zo:

Inmiddels zijn we de moestuin al aan het uitbreiden: het hek naast de moestuim zetten we een paar meter zuidelijk, zodat de pruimenboompjes midden in de moestuin komen te staan(en een beetje schaduw kunnen geven aan de sla enz) en we zuidelijke daarvan het zonnigste stuk krijgen. Het hek heeft Bram gisteren 13 oktober al losgemaakt.

Meer adviezen van Jaap.

Doe de pruim naast de druif weg en gok op de walnoot.

Gok op de walnoot, snoei hem in augustus, in het najaar bloedt hij teveel. Jaap heeft de walnoot direct gesnoeit, dat ging nog goed, hoewel het al september was.
Steenvruchten moeten iha gesnoeid worden na de vrucht.

De peer heeft pereroest:

Dit is besmettelijk, maar Perenroest kan de winter niet overleven(perenboom moet wel helemaal kaal zijn in de winter), tenzij er binnen 500 meter een jeneverbes of jeverbes achtige staat, die helpt de perenroestschimmel de winter door(=waardplant).

Naast de peer staat een boom met vruchten die gestoofd kunnen worden die is gedeeltelijk verwilderd met stekels.

Over de vlier: zaag hem af, hij loopt weer uit.

Over de haag naast de oprijlaan: misschien een gemengde haag maken?

Over de Pruimen in de moestuin: Jaap: die geven hier teveel schaduw. En pas op met plakoksels(takken die te dicht bij elkaar staan)daar komt op den duur schimmel tussen en krijgen ziektes de kans.

Over de Kers: Niet aankomen

Verslag: Joos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wie gaan er deze week?