zaterdag 27 oktober 2012

Naaldbomen en coniferen

Ik kon het niet hebben dat ik na een week alweer was vergeten wat ook weer het verschil was tussen den en spar-achtigen. Daarom hier een geheugensteun...(Metje)


vrijdag 26 oktober 2012

Jaap's adviezen

Een paar weken geleden was Jaap op het Beemsterland.
Hij heeft nauwgezet het hele land bekeken vooral de bomen en zag veel ziektes.
Fruitbomen met te weinig ruimte, wilgen met wilgenmerkziekte en perenroest.
Gelukkig raade hij ons een mooi plan aan: begin een hoogstam boomgaard op het weiland naast het landje met oude hoogstamrassen. Vorige week gaf hij ons ook een folder over financiele bijstand daarvoor en hij had al geïnformeerd: de subsidiepot is nog niet leeg. Planttijd: begin november of half maart.
Jaap vertelde dat een appelboom een kruin heeft van 10 meter doorsnee, een perenboom 8 meter en een pruim 6 meter. Zet de bomen dus ver genoeg uit elkaar.
Bijvoorbeeld zo:

Inmiddels zijn we de moestuin al aan het uitbreiden: het hek naast de moestuim zetten we een paar meter zuidelijk, zodat de pruimenboompjes midden in de moestuin komen te staan(en een beetje schaduw kunnen geven aan de sla enz) en we zuidelijke daarvan het zonnigste stuk krijgen. Het hek heeft Bram gisteren 13 oktober al losgemaakt.

Meer adviezen van Jaap.

Doe de pruim naast de druif weg en gok op de walnoot.

Gok op de walnoot, snoei hem in augustus, in het najaar bloedt hij teveel. Jaap heeft de walnoot direct gesnoeit, dat ging nog goed, hoewel het al september was.
Steenvruchten moeten iha gesnoeid worden na de vrucht.

De peer heeft pereroest:

Dit is besmettelijk, maar Perenroest kan de winter niet overleven(perenboom moet wel helemaal kaal zijn in de winter), tenzij er binnen 500 meter een jeneverbes of jeverbes achtige staat, die helpt de perenroestschimmel de winter door(=waardplant).

Naast de peer staat een boom met vruchten die gestoofd kunnen worden die is gedeeltelijk verwilderd met stekels.

Over de vlier: zaag hem af, hij loopt weer uit.

Over de haag naast de oprijlaan: misschien een gemengde haag maken?

Over de Pruimen in de moestuin: Jaap: die geven hier teveel schaduw. En pas op met plakoksels(takken die te dicht bij elkaar staan)daar komt op den duur schimmel tussen en krijgen ziektes de kans.

Over de Kers: Niet aankomen

Verslag: Joos.

zondag 21 oktober 2012

Foto's Beemster Arboretum + napraat op het land.

Foto's bezoek Beemster Arboretum zijn gepubliceerd. Klik op "volledig profiel weergeven" en vervolgens op Foto's. Oudere albums zijn te zien door te klikken op "alles weergeven".

Uitnodiging Beemster Arboretum

Uitnodiging van Bram aan buren en vrienden:

Beste buren/vrienden,

Bij deze zijn jullie allen uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan Kolchoz 1 tegenwoordig ook wel Beemsterland genoemd op zaterdag a.s.

Het is de bedoeling om eerst een bezoekje te brengen aan het Arboretum. Dat ligt een paar 100 meter van het landje verwijderd.
Let op! Wel je laarzen meenemen. Verzamelen om 14.30 op adres Nekkerweg/ Beemster (geen huisnummer) nabij de Nekkermolen.
( De Nekkermolen ligt aan de andere kant van de Beemsterringvaart. Dus niet naar de Nekkermolen zelf toerijden)

Na bezoek Arboretum: land bekijken, kletsen en soep.

maandag 15 oktober 2012

Beemsterland in oktober

Joos en Jeannette hebben foto's van zaterdag 13 oktober gepubliceerd! Zie Joos in haar gloednieuwe overall.
Ga naar "Mijn volledig profiel weergeven", dan op de knop foto's.

De moestuin wordt flink uitgebreid en Bram is begonnen om het hek te verzetten. Ari is ruimte aan het maken voor de aanleg van de bijenvriendelijke bloementuin. Metje heeft al twee aanhangwagens vol grofvuil gesorteerd in de schuur. Jeannette heeft aan de afwatering gewerkt. En Joos en dochter Noor gewerkt in het fruit.

Jeannette heeft een boek gekocht: "tuinieren van januari tot december" met daarin voor eind oktober - december:
Opslaggroenten oogsten
Tuin winterklaar maken
Bladmulch aanbrengen
Laatste keer gras maaien
Overwinteringskwartieren voor tuindieren gereed maken


Egelhuis
Egels snoepen graag van de aardbeien (!), maar bestrijden daarentegen ook grote hoeveelheden ongedierte, van muizen tot slakken en engerlingen (larve van een kever). Echte tuinongelukken zijn het verstrikt raken in een net en het verdrinken in de vijver. ‘s Winters houden egels een winterslaap en dit is altijd een kritieke fase in hun leven. Meer dan de helft van de egels overleeft hun eerste winter niet. Egels werpen hun jongen vroeg in de zomer, maar hebben vaak nog een tweede nest in september. Deze jongen hebben vaak onvoldoende de tijd om voor de winter een vetreserve op te bouwen.

Read more:
Egels overwinteren | voor beginners
Zorgen voor flinke bladerhopen in een verloren hoekje van de tuin en in de herfst wat bijvoeren met kattenvoer, waardoor ze voldoende vetreserves vormen om de winter door te komen. Fruit onder de boom laten liggen.

Wat zegt het boek verder over de tuin in oktober:
Rabarder delen (planten van ons zijn nog te klein)
Wortelgroenten oogsten en opslaan (best inkuilen in kist met zand. Staan bij ons op het dak in bak water).
Kropsla, andijvie en witlof ontwikkelen zich sneller als je nu het raam op de broeibak legt en de bak alleen nog bij behoefte lucht. Wij hebben (nog) geen broeibak.
Kruiden voor de winter: bieslookplanten uitsteken en in pot zetten. Andere kruiden oogsten en keukenklaar invriezen.

Boomgaard: Pluk alleen goed gerijpte vruchten. De te verwachten vorst wordt goed verdragen. Let op dat geoogste vruchten niet op elkaar, maar slechts in één laag en met een kleine tussenruimte naast elkaar liggen. Ventilatie is van doorslaggevend belang voor de houdbaarheid. Het geproduceerde drijfgas ethyleen wordt afgevoerd. Er is nog altijd voldoende tijd om nieuwe vruchtbomen te planeten. Snoei ook vruchtbomen nu slechts provisorisch, want de eigenlijke plantsnoei volgt pas volgend voorjaar.

Lijmringen aanbrengen tegen vorstspanners.Oporophtera brumata. Opora = fruit en phtheiro = beschadigen, vernietigen; vanwege de schade die de rups van de kleine wintervlinder kan veroorzaken aan fruitbomen. brumata: bruma is een verkort woord voor brevissima = het kortste, de kortste dag en ook de winter in het algemeen. De vliegtijd van deze vlinder.

vrijdag 5 oktober 2012

dinsdag 2 oktober 2012

Nieuwe blog voor het landje

Het najaar.
Tijd om de laatste oogst binnen te halen, de grond te spitten, op te ruimen en vervolgens discussie: evaluatie, organisatie, planning, etc.

We voelen de noodzaak tot een blog. We kunnen dan de agenda gebruiken om te zien wie van plan is om te gaan. En ook allerlei ander info uitwisselen, van gerecht tot plantenziekte. Hierbij een eerste aanzet.

Soep van radijsbladeren

Dit is een recept dat ik geleerd heb toen ik in Frankrijk woonde: Potage aux fanes de radis
Ingrédients :

Pour 8 personnes
2 bottes fanes de radis roses
2 oignons nouveaux avec les tiges
30 g de beurre
2 cuillères à soupe d’huile d’olive
150 g de pommes de terre
1 bouillon cube
3 cuillères à soupe de crème fraîche.
Sel fin et poivre du moulin
Préparez les radis : coupez les fanes de radis et lavez-les plusieurs fois. Ils doivent être très frais sans feuilles jaunes. Récupérez les radis roses et préparez-les pour les servir à l’apéro à la croqu’ au sel.

Epluchez et coupez les pommes de terre en cubes.

Dans une poêle, faites suer les oignons ciselés avec le beurre et l’huile. Ajoutez les fanes bien égouttés et les pommes de terre. Remuez, salez, poivrez et ajoutez 1,5 litre de bouillon cube. Faites cuire 15/20 minutes et mixez.
Ajoutez un peu de crème fraiche. Suggestion : on peut rajouter du cerfeuil.
Mijn Franse familie deed nog kleine blokjes gruyère kaas in de hete soep. Préparation: zie filmpje (leuk!): http://www.jeanpierrecoffe.com/recette/309-potage-aux-fanes-de-radis

Wie gaan er deze week?