donderdag 8 mei 2014

5 mei: jonge pimpelmeesjes van 1 of 2 dagen oud!





Sommige nestkastjes die ik vorig jaar november heb opgehangen worden bewoond. Dit is de binnenkant van "De Uitvlugt", gefotografeerd met een telefoontje op 5-5-2014.
De pimpelmees is kleiner dan de koolmees en heeft een vliegopening nodig van 25-28 mm. De koolmees 30-32 mm. Deze nestkastjes komen van marktplaats en voor de pimpelmees heb ik de vliegopening verkleind. De pimpelmezen vinden dat fijn, grotere vogels kunnen dan niet naar binnen.









De namen van de nestkastjes komen van stolpboerderijen in de Beemster. Omdat je vanaf de grond soms niet goed kan zien of de vliegopening verkleind is kun je aan de naam zien of het een kool- of pimpelmeeskastje is:
3 lettergrepen: pimpelmees 27 mm aanvlieggat.
Zelden Rust
Wapen Rust
Door Geluk
De Uitvlugt

Ander aantal lettergrepen: koolmees 30 mm aanvlieggat.
De Burcht
Welgelegen
Zwaansvliet
Kent U Zelve

Moedermees heeft meerdere jongen en wordt gevoerd door haar man. Vanaf de dag dat ze uit het ei kruipen blijven ze nog 19 dagen in het nest. Dit is een jong van 1 à 2 dagen oud. Deze jongen zullen 23 of 24 mei uitvliegen. Acht dagen na de geboorte gaan de ogen open. Negen dagen na de geboorte hoor je mezen duidelijk piepen buiten de nestkast.
Een natte en koude maand (mei 2010 en 2013), kan ertoe leiden dat er niet voldoende voedsel (gezocht) kan worden waardoor minder jongen zullen overleven en de uitvliegdag 1 of 2 dagen vertraagd wordt.
Als mezenjongen ongeveer 16 dagen oud zijn mag je niet meer in de nestkast kijken. De jonge vogels kunnen van schrik de nestkast uitvliegen en zullen een verblijf buiten de nestkast niet overleven.
Zeer uitgebreide mezensite: http://www.mezen.madelen.nl/

Wat wij natuurlijk willen weten:
Mag ik mezen met jongen bijvoeren met maden en meelwormen?
Ja. Meelwormen en maden mogen gevoerd worden.Doe ze in een hoog en breed bakje op een droge plek in de schaduw. Het zal een tijdje duren voordat maden en meelwormen ontdekt worden, omdat mezen tijdens het voeren van de jongen geen tijd hebben om uitgebreid in een tuin rond te kijken. Maden en meelwormen zijn te koop in de dierenwinkel en in hengelsportzaken. Oudermezen zullen de kop van meelwormen afbijten voordat ze eventueel aan jonge mezen gevoerd worden.
Tip van een nestkastbezitter: gooi een lepel dode meelwormen in de nestkast naast de jongen. De oudermezen zullen ze vinden en voeren aan de jongen of zelf opeten.

Jeannette.


Wie gaan er deze week?